- 20 gr gedroogde porcini
- 2 el olijfolie
- 2 grote uien, gehalveerd, de helften in fijne ringen
- 1 laurierblad
- 4 takjes tijm
- 800 gr gemengde paddenstoelen
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 600 ml tomatenpassata
- 70 gr boteer
- 40 gr bloem
- 850 ml melk
- 1/4 tl nootmuskaat
- 250 gr taleggiokaas, in stukjes
- 300 gr verse lasagnevellen
- 200 gr mozzarella, in plakjes
- 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 1 el fijngesneden bladpeterselie
- ovenschaal van 2 l inhoud.
Bereiding:
Week de porcini 30 min. in 80 ml. kokendheet water.
Verhit de olie n een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Bak de uiringen 4-5 min. al omscheppend tot ze glazig zijn. voeg de laurier, tijm, paddenstoelen en knoflook toe en bak 3-4 min. tot de paddenstoelen gaar zijn en de vrijgekomen vloeistof verdampt is. roer de passata en de porcini met het weekvocht door de paddenstoelen. Breng aan de kook en laat de saus op middelhoog vuur 5 min. pruttelen tot hij iets ingekookt is. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper en neem van het vuur.
Verwarm de oven voor op 180 C. Smelt voor de kaassaus de boter in een pan op laag vuur. Doe de bloem erbij en roer 1-2 min. tot de roux licht gekleurd en gaar is. Voeg al roerend me teen garde geleidelijk de melk toe tot een gladde saus. Laat 2-3 min. zachtjes koken tot hij gebonden is. Roer de nootmuskaat door de saus, breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en roer de taleggio blokje voor blokje door de saus. Blijf roeren tot de kaas gesmolten is.
Bedek de bodem van de ovenschaal met lasagnevellen, schep de helft van de paddenstoelensaus erop en daarop de helft van de mozzarella. Dek af met lasagnevellen. maak nog zo'n laag en dek weer af met lasagne. Giet de kaassaus erover. Dek de schaal af met bakpapier en daarover aluminiumfolie. Bak de lasagne 30 min. in de oven, verwijder folie en bakpapier, bestrooi met de parmezaan en zet weer 15 min. in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Laat de lasagne 10 min. uit de oven rusten.
Bron: Delicious