- 600 gr geschilde en geraspte aardappelen, Desiree of nicola
- 300 gr geschilde en geraspte pastinaak
- 30 gr bieslook
- 4 eiwitten
- 2 el maïzena
- 80 gr boter
- 1 dl zonnebloemolie
- zure room voor erbij.
Bereiding:
Spoel de geraspte aardappel in een schaal met koud water. Giet ze af in een zeef, druk het teveel aan water eruit en spreid het raspsel uit op een schone theedoek om het te laten drogen.
Vermeng in een grote kom het aardappelraspsel met pastinaakraspsel, bieslook, eiwitten, maïzena, 1 tl zout en royaal zwarte peper.
verhit de helft van de boter en de helft van e olie in een grote koekenpan op halfhoog tot hoog vuur. Schep met de hand een portie van ongeveer 2 el aardappelbeslag, knijp het stevig uit om het vocht eruit te laten lopen en vorm er koekjes van 8 cm. doorsnee en 1 cm dik van. Leg zoveel mogelijk koekjes in de koekenpan als er ruim in passen, druk ze iets platter met de bolle kant van een lepel en bak ze 3 min. aan elke kant. De latkes moeten aan de buitenkant volledig bruin zijn. Haal de gebakken latkes uit de pan, leg ze op keukenpapier om ze te laten uitlekken houd ze warmt terwijl je de rest bakt. Voeg zo nodig de overbleven boeter en olie toe. Serveer de latkes direct met de zure room erbij.