Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

donderdag 12 maart 2015

Risotto van gort met gemarineerde feta

Ingrediƫnten
  • 200 g parelgort (natuurwinkel)
  • 30 g boter
  • 6 el olijfolie
  • 2 kleine stengels bleekselderij, in blokjes van 5 mm
  • 2 kleine sjalotten, in blokjes van 5 mm
  • 4 tenen knoflook, in blokjes van 5 mm
  • 4 takjes tijm
  • 1/ 2 tl (gerookt) paprikapoeder
  • 1 laurierblad
  • 4 reepjes citroenschil
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 700 ml groentebouillon
  • 300 ml passata di pomodoro
  • 1 el karwijzaad
  • 300 g feta, in blokjes van 2 cm
  • 1 el verse oregano, gehakt.

Bereiding

  • Was de gort goed onder de koude kraan en laat hem uitlekken.
  • Smelt de boter en 2 el olijfolie in een flinke braadpan en smoor bleekslederij, sjalot en knoflook 5
  •      min. Op laag vuur glazig.

  • Doe de gort, tijm, paprikapoeder, laurier, citroenschil, chilivlokken, tomaten, bouillon, passata en
  •       ½ el zout erbij. Roer door elkaar en breng aan de kook.

  • Draai het vuur zo dat de vloeistof nog net beweegt en laat de risotto in 45 minuten gaar worden;
  •      roer regelmatig om te voorkomen dat de gort aanzet op de panbodem.

  • Na 45 minuten moet de gort gaar en vrijwel al het vocht opgenomen zijn.
  • Rooster intussen het karwijzaad een paar minuten in ene droge koekenpan. Kneus het licht, zodat
  •      er ook nog hele zaadjes tussen zitten. Meng ze met de overgebleven olie met de feta.

  • Proef als de risotto gaar is of hij goed op smaak is en verdeel hem over 4 platte borden. Schep op
  •      elke portie een beetje feta met de olie en strooi er wat oregano overheen.



    Bron: Jeruzalem - Ottolenghi