- 500 gr zamfilet zonder vel, in stukken
- 100 gr feta, verkruimeld
- 1 ei, losgeroerd
- 1 tl venkelzaad, gekneusd
- 2 sjalotten, fijngesneden
- 15 gr dille, fijngesneden + extra om te garneren
- 2 citroenen, schil geraspt
- 2 el kappertjes, fijngesneden
- 10 gr platte peterselie, fijngesneden
- 25 gr mini-augurkjes, fijngesneden
- 2 tl dijonmosterd
- 1 ten knoflook, geperst
- 5 el lichte extra vergine olijfolie
- 300 gr linguine
- 2 bossen groene asperges in stukjes van 3 cm.
- 150 gr doperwten
- arachideolie.
Bereiding:
Doe de zalm in de kom van de keukenmachine en maal tot een grove tartaar. Schep de zalmtartaar in een kom en meng met de feta, ei, venkelzaad, 1 fijngesneden sjalot, 4 el dille, de rasp van 1 citroen en 1 el kappertjes. Breng op smaak met peper en zout.
Draai de balletjes zo groot als walnoten van het zalmmengsel en leg ze dan op een met plasticfolie bedekt bord of dienblad. Laat afgedekt ca. 1 uur opstijven in de koelkast.
Pers 1 citroen uit. Snijd de andere citroen in partjes. Meng voor de kruidendressing het citroensap met de peterselie, augurk, mosterd, knoflook, de olijfolie en de rest van de fijngesneden sjalot, dille, kappertjes en het citroenrasp. Breng op smaak met peper en zout.
Kook de pasta in een pan met gezouten water beetgaar volgens de aanwijzingen op het pak. Voeg 2 min. voor het einde van de kooktijd de asperges en doperwten toe. Verhit ondertussen de laatste el olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak hierin de zalmpolpette in gedeelten in ca. 5 min. bruin en gaar.
Giet de pasta met groenten af en vang daarbij 75 ml. van het kookvocht op. Schep de pasta en groenten terug in de pan en voeg het opgevangen kookvocht toe. Schep losjes om. Verdeel over diepe borden. Bestrooi met de extra dille en serveer met de citroenpartjes. Besprenkel eventueel met extra olijfolie.
Bron: Delicious