Voor het taartdeeg:
- 300 gr bloem
- 1 el bakpoeder, gezeefd
- 175 gr koude boter
- 125 gr witte basterdsuiker
- snuf zout
- 1 ei
- 1 tl citroenrasp.
- 750 gr friszure appels (geen moesappels), geschild, in dunne partjes
- 50 gr krenten
- 200 gr gepelde walnoten
- 40 gr suiker
- 2 el citroensap
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 pakje amandelspijs
- 1 ei
- 1 tl citroenrasp.
Bereiding:
Beslag maken
Doe de bloem, het bakpoeder, de boter, basterdsuiker en zout in een ruime kom. Snij de boter met 2 messen door de bloemmassa in kleine stukjes. Wrijf met de vingertoppen het deeg tot een kruimelig mengsel. Je kunt hiervoor ook de kneedhaken van de mixer of de keukenmachine gebruiken.
Deeg kneden
Voet het ei en de citroenrasp toe. Duw het mengsel samen en stort het op een dun met bloem bestrooid werkvlak. Kneed het mengsel snel tot een soepel deeg. Kneed niet te lang; warme handen maken de boter zachter, waardoor het deeg te compact en hard wordt. Laat het deeg afgedekt minimaal 30 min. rusten in de koelkast.
Deeg verdelen over de bakvorm
Verwarm de oven voor op 200 C. Druk het deeg in de vorm gelijkmatig uit naar alle kanten en vorm een opstaand randje tegen de wand. Prik de bodem gelijkmatig op veel plaatsen in.
Taartbodem voor bakken met steunvulling
Als je een taart maakt met vochtige vulling, kun je de deegbodem het best eerst voorbaken met een steunvulling. Beleg de ingevette taartbodem met een flink stuk bakpapier en leg de steunvulling erin. Bak de bodem in het midden van de oven 20-25 min.
Taart vullen en bakken
Neem de taartbodem uit de oven, laat hem 10 min. afkoelen en verwijder het bakpapier met de steunvulling. Meng voor de vulling de appelschijfjes, krenten, helft van de walnoten, suiker, het citroensap en kaneelpoeder. Meng het spijs met het ei en de citroenrasp en verdeel het mengsel gelijkmatig over de taartbodem. Schep de appelvulling erop en druk deze gelijkmatig en licht aan. Bestrooi de vulling met de rest van de walnoten. Bak de taart in het midden van de oven in 35-40 min. bruin en gaar. Neem de taart uit de oven en laat hem 10 min. afkoelen. Snij de rand voorzichtig los en verwijder de springvorm. Laat de taart op een rooster verder afkoelen.