- 185 gram bloem
- snufje zout
- 120 gram suiker
- 125 gram boter
- 2-3 el. ijswater
- 120 gram pure chocolade
- 1 dl ahornsiroop of golden syrup
- 3 el. cognac
- 3 eieren, gesplitst
- 1,25 dl. zure room
- 200 gram pecannoten
- 1,5 dl slagroom
- taartvorm van 26 cm. doorsnede.
Bereiding
Zeef de bloem in een kom. Voeg zout, 10 gram suiker en 85 gram boter toe. Snij met twee messen de boter in stukjes. Verkruimel het deeg tussen de handen tot het op paneermeel lijkt. Voeg het ijswater toe en kneed er een bal van. Laat deze ca. 20 minuten rusten in de koelkast. Bekleed de quichevorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de chocolade au bain marie samen met 40 gram boter. Laat dit afkoelen en meng de siroop, cognac en eidooiers erdoor. Roer de zure room erdoor en schep dan 2/3 van de noten erdoor. Klop de eiwitten stijf met 110 gram suiker en spatel dit door het mengsel. Schep het mengsel in de vorm en verdeel de rest van de noten erover. Bak de flan in de oven in 25-30 minuten gaar. Laat de taart afkoelen en snij er punten van. Klop de slagroom bijna stijf en geef dit bij de taart.