Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

zondag 13 maart 2016

Bleekselderijstamppot met Luikse gehaktballetjes

Ingrediënten:
  • 500 gr kalfsgehakt
  • 1250 gr aardappels, geschild in stukken
  • 80 gr boter
  • 150 ml trappistenbier dubbel
  • 100 ml kalfsfond
  • 2 el Luikse stroop of appelperenstroop
  • 50 gr zoetzure zilveruitjes (pot), uitgelekt
  • 1 struik bleekselderij
  • 125 gr gerookte spekreepjes
  • 150 ml volle melk
  • 3 takjes bladselderij, blad fijngesneden.

Bereiding:
Kruid het kalfsgehakt met zout en peper en rol er balletjes van. Kook de aardappels in een laagje water met zout afgedekt in ca. 20 minuten. gaar. Smelt in een braadpan 25 gr boter. Bak de kalfsgehaktballetjes rondom bruin aan. Voeg het bier, de fond, stroop en zilveruitjes toe en breng tegen de kook aan.
Draai het vuur laag en stoof de balletjes met het deksel op de pan gaar in ca. 10 min. Maak intussen de bleekselderij schoon en snijd ze in boogjes.
Smelt de rest van de boter in een koekenpan. Bak de spekreepjes knapperig in 3 min. Schep de bleekselderij erdoor en bak de reepjes in 8-10 min. gaar. Verwarm de melk. Neem de deksel van de pan met gehaktballetjes en laat het stoofvocht op iets hoger vuur tot de gewenste dikte inkoken. Giet de aardappelen af. Stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Schep de bleekselderij met de spekjes, het selderijblad en zout en peper naar smaak erdoor.
Schep de selderijstamppot op 4 borden. Verdeel de gehaktballetjes en de saus erover.


Bron: Delicious