- 3 zoete aardappels (ca. 1 kg.)
- 4 cm gember, geraspt
- 2 el boter
- 1 appel
- 1 el mirin
- sap van 1 limoen
- 2 bloedworsten (300 gr.)
- 4 plakken ontbijtspek, gehalveerd
- 150 gr taugé
- 1 rode ui, fijngesneden
- 2 lente-uitjes, in dunne ringen
- 1 bakje rode sisho, afgeknipt
- 1 schaaltje rode zuring
- 1 bosje koriander, fijngesneden
- 1 el vissaus
- 1 tl sesamolie
- handvol gebakken uitjes
- handvol ongezouten pinda's, geroosterd en fijngehakt
- 1 schaaltje appelbloesem
- peper, zout en nootmuskaat naar smaak.
Voor de saus:
- 6 el chilisaus
- 2 el mirin
- 2 el sesamolie
- 12 el Kikkoman sojasaus
- 1 el vissaus
- 4 el gadogado, kruidenmix (zak 500 gr).
Bereiding:
Schil en was de aardappels, snijd in blokjes en kook gaar. Haal de aardappels door de pureeknijper en meng met de geraspte gember en boter. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Steek met de pommes-parisienneboor bolletjes uit de appel. Doe 1/2 tl mirin en driekwart van het limoensap in een kom en marineer hiern de appelbolletjes ca. 5 min.
Snijd de bloedworst in plakken van ca. 1 cm. Steek achtereenvolgens een appelbolletje, plakje spek en een plakje bloedworst op een satéprikker. Herhaal dit nog een keer en sluit af met een appelbolletje. Maak zo nog drie spiesjes. Verhit wat boter in een pan en bak de spiesjes hier in ca. 5 min. rondom gaar en krokant.
Maak een salade van taugé, rode ui, lente-ui, shiso, rode zuring en koriander en breng op smaak met de vissaus, sesamolie, de rest van het limoensap en de mirin. Voeg naar smaak peper toe.
Verdeel de Kikkomansaus over 4 borden. Verdeel de zoete aardappelpuree en salade erover. Leg op elk bord een spiesje en garneer met de gebakken uitjes, fijngehakte pinda's en appelbloesem.
Snijd de bloedworst in plakken van ca. 1 cm. Steek achtereenvolgens een appelbolletje, plakje spek en een plakje bloedworst op een satéprikker. Herhaal dit nog een keer en sluit af met een appelbolletje. Maak zo nog drie spiesjes. Verhit wat boter in een pan en bak de spiesjes hier in ca. 5 min. rondom gaar en krokant.
Maak een salade van taugé, rode ui, lente-ui, shiso, rode zuring en koriander en breng op smaak met de vissaus, sesamolie, de rest van het limoensap en de mirin. Voeg naar smaak peper toe.
Verdeel de Kikkomansaus over 4 borden. Verdeel de zoete aardappelpuree en salade erover. Leg op elk bord een spiesje en garneer met de gebakken uitjes, fijngehakte pinda's en appelbloesem.
Bron: Nele Bijnens