Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

woensdag 13 september 2017

Sumakzalm met geroosterde venkel en kruidenolie

Voor 8 personen

Ingrediënten:

  • 1 el sumak
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 160 ml extra vierge olijfolie
  • 8 zalmfilets met vel à 150 gr. 
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 125 ml verjus
  • 4 venkelknollen, in de lengte in vieren gesneden
  • cress naar keuze, als garnering. 
Voor de kruidenolie:
  • 20 gr bladpeterselie, blaadjes fijngesneden
  • 1/2 bos (citroen)tijm, blaadjes fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 60 ml extra vierge olijfolie.

Bereiding:
Meng in een kom de sumak, het citroenrasp en -sap, wat zout en peper en 80 ml van de olijfolie. Wentel de zalmfilets erdoor. Laat afgedekt minstens 30 min. marineren in de koelkast. Neem minimaal 30 min. voor gebruik uit de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 220 C. Meng intussen in een kom de resterende 80 ml olijfolie met de knoflook, verjus en wat zout en peper. Bestrijk de venkel hiermee en doe in een ovenschaal. Rooster ca. 50 min. tot de venkel gaar is en lichte schroeiplekjes heeft. Dek evt. na ca. 30 min. af als het te donker dreigt te worden.
Verhit intussen een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak de zalmfilets met het vel omlaag 4-5 min. tot het vel goudbruin kleurt. Keer de vis en bak nog 2-3 min. tot de vis net gaar is. Schep op een schaal.
Meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de kruidenolie met wat zout en peper. Serveer de zalm met de venkel, cress en wat kruidenolie erover. 



Bron: Fallin in love with food - Zoe Bingley Pullin