- 190 gr bloem
- 95 gr ijskoude roomboter, in blokjes
- 85 gr ijskoude roomkaas, in blokjes
- 1/2 - 1 el ijskoud water
- 1 el azijn
- 1 tl bakpoeder, gezeefd
- taartvorm van 26 cm doorsnede.
Bereiding
Snijd de boter in kleine blokjes en doe die samen met de bloem, roomkaas, het bakpoeder en een snuf zout in een kom. Wrijf de boterblokjes en roomkaas tussen duim en vingers van één hand snel tot een kruimeldeeg dat lijkt op grof zand. Wrijf niet te lang en houd het mengsel zo koud mogelijk.
Voeg koud water en azijn toe en vorm van het kruimelmengsel snel een soepel deeg. Vorm van het deeg een platte ronde schijf. Leg het deeg afgedekt 30 min. in de koelkast.
Bestuif je werkvlak dun met bloem. Leg het deeg erop, bestuif met bloem en rol het uit tot een cirkel die ruim groter is dan de bodem van de vorm. Keer het deeg tijdens het uitrollen regelmatig.
Rol de deegcirkel rond de deegroller en rol hem boven de vorm weer van de roller af.
Druk het deeg in de bodem eerst voorzichtig en licht in de vorm aan, zonder plooien. Snijd de rand bij.