Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

maandag 21 april 2014

Lemon-meringuecake

Ingrediënten
  • 200 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 300 gr fijne kristalsuiker
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 50 ml melk
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 200 gr  lemon curd
  • 250 ml slagroom
  • 3 eiwitten
  • 125 gr poedersuiker, gezeefd
  • 1/2 el maïzena, gezeefd
  • springvorm van 20 cm doorsnede.


Bereiding
Verwarm de oven voor op 170C. Klop met de mixer of in de keukenmachine de boter met 150 gr suiker, de citroenrasp en de vanillesuiker romig. Klop er een voor een de eieren en ten slotte de melk door. Voeg al kloppende het bakmeel in 3 porties toe en klop kort tot ene glad beslag.
Schep het beslag in de springvorm en strijk glad. Bak de cake in de voorverwarmde oven in 50 min. goudbruin en gaar. Laat de cake 15 min. in de vorm afkoelen, verwijder de vorm en laat de cake op een rooster helemaal afkoelen.
Klop de slagroom met 25 suiker stijf, snijd de cake in 3 horizontale lagen en besprenkel elke laag met een klein beetje citroensap. Bestrijk de onderste twee cakelagen elk met de helft van de citroenmarmelade. Verdeel er een dunne laag slagroom over. Stapel deze lagen en dek af met de bovenste laag. Bestrijk de taart rondom met de rest van de slagroom.
Klop de eiwitten in een schone kom, die op een pan met kokend water past, met de mixer op de laagste stand los en alvast een beetje luchtig. Zet de kom op een pan met zacht kokend water. Voeg de laatste 125 gr fijne kristalsuiker al kloppende in kleine porties toe. Klop het eiwit tot stevige pieken. Meng de poedersuiker met de maïzena en spatel het luchtig door het eiwit. Bestrijk de zij- en bovenkant van de cake royaal met het eiwit; maak mooie, nonchalante golven in het eiwit. Brand het eiwit met een crèmebrûléebrander goudbruin.