- 1 kg abrikozen
- 500 gr aalbessen
- 75 gr + een beetje zachte boter
- 450 gr + een beetje bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 125 gr + 1 el suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- een beetje zout
- 100 ml melk
- 100 ml olie
- 1 ei
- 250 gr magere kwark
- 1 limoen
- 100 gr ongezouten pistachenoten
- een beetje poedersuiker.
Bereiding
Was de abrikozen en halveer ze. Verwijder de pit en snijd het vruchtvlees, in grote parten. Was de aalbessen voorzichtig en ris ze met een vork van de takjes. Vet een bakblik (ca. 32x39 cm) in met boter. Verwarm de oven voor op 200C.
Meng 450 gr bloem, het bakpoeder, 125 gr suiker, de vanillesuiker en een snufje zout. Voeg de melk, de olie, het ei en de kwark toe en kneed met de deeghaken van een handmixer tot een glad deeg. Rol het deeg uit in het bakblik. Druk de randen en de hoeken met een met bloem bestoven hand aan.
Verdeel 75 gr boter in stukjes over het deeg. Verdeel de abrikozen en de aalbessen erover heen. Bak de koek 30-35 min. in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Was de limoen met heet water, wrijf hem droog en rasp de schil er fijn af. Pers de limoen uit. Maal de pistachenoten, de limoenschil en 1 el suiker fijn in een keukenmachine of hak ze fijn met groot keukenmes. Roer het limoensap erdoorheen. Snijd de koek in stukken en bestuif met poedersuiker. Geef de pistachecrunch er apart bij.