Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

zondag 27 juli 2014

Kabeljauw met champignons en gefrituurd ei

Ingrediënten
  • 2 sjalotten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes tijm
  • 30 gr boter
  • 10 gr bloem
  • 200 ml gevogeltefond
  • 100 ml slagroom
  • zout en peper
  • een beetje citroensap
  • 600 gr aardappels
  • 250 gr champignons
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 4 el olie
  • 1 el suiker
  • 50 ml balsamico
  • 4 kabeljauwfilets (à 180 gr, met huid)
  • 1/2 bosje bieslook
  • 500 ml frituurolie
  • 4 eieren.


Bereiding
Pel de sjalotten en snipper ze. Maak de selderij schoon en snijd hem klein. Was de tijm. Verhit de boter in een pan. Fruit de sjalot en de selderij erin aan. Bestuif met de bloem en bak kort mee. Blus af met de fond, voeg de tijm toe en laat in ca. 30 min. tot e helft inkoken. Voeg de slagroom toe en breng opnieuw aan de kook. Verwijder de tijm. Pureer de saus met de staafmixer en strijk hem door een zeef. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap.

Schil de aardappels en was ze. Snij de aardappels in blokjes en kook ze afgedekt in ca. 20 min. in water met wat zout. Maak de champignons schoon en halveer ze eventueel. Bak het spek in een droge pan knapperig. Neem het spek uit de pan en verhit 2 el olie in het bakvet. Bak er de champignons bruin in. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de suiker en laat al roerend kort karamelliseren. Blus af met de balsamico, breng aan de kook en kook 3-4 min. op laag vuur.

Breng de kabeljauw op smaak met zout en peper. Verhit 2 el olie in een pan. Bak de vis 3-4 min. op de huidkant en vervolgens 5-6 min. op de vleeskant.

Was de bieslook en hak hem fijn. Giet de aardappels af, roer ze door de roomsaus en druk de aardappels wat kleiner. Roer de bieslook erdoorheen.

Verhit de frituurolie in een grote pan tot 180C. Breek de eieren een voor een in een soeplepel. Laat ze in de hete olie glijden en frituur 2-3 min. Dien alles op.