Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

zondag 13 juli 2014

Limoenyoghurtbavarois met appelmuntgelei

Ingrediƫnten
  • 5 gelatineblaadjes
  • 1 limoen
  • 300 ml volle yoghurt
  • 5 el honing
  • 150 ml slagroom
  • 3 takjes munt
  • 100 ml helder appelsap
  • 4 dessertringen, doorsnede 8 cm.

Bereiding
Week 3 gelatineblaadjes en 2 gelatinblaadjes apart van elkaar in koud water. Was de limoen met heet water en wrijf hem droog. Rasp de schil er fijn af. Halveer de limoen en pers het sap eruit. Roer voor de bavarois de yoghurt, 4 el honing en 3 el limoensap door elkaar. Knijp de 3 gelatineblaadjes uit en los ze in een pannetje op laag vuur op. Roer er 2-3 el van het yoghurtmengsel doorheen. Roer het gelatinemengsel door het overige yoghurtmengsel en zet ca. 15 min. in de koelkast.

Klop intussen de slagroom stijf en spatel hem voorzichtig door het gelerende yoghurtmengsel. Plaats steeds 1 dessertring op 1 bordje. Verdeel het yoghurtmengsel over de dessertringen en zet afgedekt ca. 4 uur in de koelkast.

Was voor de gelei de munt en houd 4 topjes apart om te garneren. Pluk de overige blaadjes van de takjes en snijd de blaadjes in reepjes. Roer het appelsap, 50 ml water en 1 el honing door elkaar. voeg de limoenschil en de reepjes munt toe.  Breng het mengsel op laag vuur aan de kook en kook 2-3 min. verder. Laat ca. 10 min. afkoelen.

Knijp 2 blaadjes gelatine uit en los ze op in het warme appelsapmengsel. Zet ca. 30 min. in de koelkast. Verdeel de appelgelei over de yoghurtbavarois in de dessertringen. Zorg ervoor dat de gelei niet te warm is (anders smelt de bavarois) maar ook niet te koud (anders wordt de gelei te stijf). Zet minimaal 2 uur in de koelkast. Garneer met topjes munt en eventueel met plakjes limoen.