Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

zondag 27 juli 2014

Varkenswangen met aardpeerrisotto en hazelnoot

Ingrediƫnten
  • 4-6 varkenswangen
  • 100 ml milde olijfolie
  • 300 ml witte wijn
  • 200 ml runderbouillon (voeg water toe aan runderfond of maak zelf bouillon)
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 steranijs
  • paar takjes tijm
  • 1 winterpeen in plakjes
  • 3 sjalotten, in partjes
  • 2 laurieerblaadjes
  • 200 gr Carnarolirijst (of arborio of andere risottorijst)
  • 200 gr aardpeer, geschild en in blokjes
  • 100 gr boter
  • 100 gr Parmigiano reggiano, vers geraspt
  • 1 el witte wijnazijn
  • 75 gr geroosterde hazelnoten, licht gekneusd in een theedoek
  • 50 gr rucola of pissenlit.


Bereiding
Bestrooi de varkenswangen met zout en peper. Verhit een stoofpan met de olijfolie. Braad de varkenswangen in ca. 3 min. aan. Blus af met de witte wijn. Voeg bouillon, knoflook, steranijs, tijm, winterpeen, sjalotten en laurier toe en stoof op laag vuur ca. 1/5 uur.
Breng in een grote pan water aan de kook. Doe de risottorijst in een ruime pan zonder olie of boter, maar met wat zout. Toast de rijst ca. 5 min. op middelhoog vuur zodat de rijst heet wordt zonder te kleuren, dan krijg je een heerlijke, licht geroosterde smaak. Schud de pan veelvuldig om. Als de rijst goed heet is, blus je 'm af met zoveel van het kokende water dat de rijst net onder staat. Roer de rijst gedurende ca. 8 min. aandachtig en voorzichtig (zodat de korrels niet breken) op laag vuur, zorg dat de rijst onder blijft staan. Voeg zo nodig een scheutje water toe. Voeg daarna de blokjes aardpeer toe. Voeg na ca. 2 min. de boter, Parmezaan en wijnazijn toe, laat nog ca. 2 min. doorstoven.
Voeg eventueel nog een scheutje bouillon waar het vlees in gestoofd heeft toe. De risotto moet mooi vloeibaar zijn.

Serveer de risotto op het bord met de gekonfijte varkenswangen erbij en bestrooi met de geroosterde hazelnoot. Maak af met nog wat rucola of pissenlit.