- 150 gr + een beetje bloem
- 125 gr + 3 el suiker
- 125 gr hazelnootmeel
- 1 ei
- 125 gr koude boter
- 600 gr zomerpruimen
- een beetje poedersuiker.
Bereiding
Meng 150 gr bloem, 125 gr suiker en het hazelnootmeel. Voeg het ei, de boter in blokjes en eventueel 1 el koud water toe. Kneed eerst me de deeghaken van een handmixer en vervolgens kort met de hand tot een glad deeg. Wikkel in vershoudfolie en lag ca. 30 min. in de koelkast.
Was intussen de pruimen. Halveer ze en verwijder de pit. Houd 1 pruim (ca. 100 gr.) apart. Snij de overige pruimen in dunne partjes. Verwarm de oven voor op 200C.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel (ca. 28 cm. doorsnede). Leg de cirkel op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de pruimen dakpansgewijs in cirkelvorm op het deeg en laat daarbij rondom een rand van ca. 1,5 cm. vrij. Bestrooi de pruimen met 1 el suiker. Vouw de deegrand naar binnen over de pruimen en druk hem licht aan. Bak 15-20 min. in de oven.
Pureer de overige pruim met 2 el. suiker. Breng met 2 el water in een kleine pan aan de kook en kook al roerend in ca. 5 min. in. Neem de taart uit de oven en bestrijk de pruimen met de pruimenpuree. Bak op dezelfde temperatuur ca. 10 min. verder in de oven en laat afkoelen. Bestuif met poedersuiker en serveer lauwwarm of koud. Lekker met een bolletje notenijs.