Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

zondag 9 augustus 2015

Geroosterde groenten met gember-sjalotsaus

Ingrediënten:
  • 1 courgette, in grove stukken gesneden
  • 1 rode paprika, in grove stukken gesneden
  • 1 groene paprika, in grove stukken gesneden
  • 2 kleine venkelbollen, in grove stukken gesneden
  • 1 rode ui, in partjes
  • 3 el olijfolie
  • 2 el cabernet-sauvignonazijn of andere rodewijnazijn
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 plukje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 250 gr kerstomaatjes
  • 1/2 bosje bladpeterselie
  • 1/2 bosje basilicum
  • 1/2 bosje munt.
Voor de saus:
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 el sesamolie
  • 1 sjalot, in dunne ringen
  • 2 cm verse gemberwortel, in fijne dunne reepjes gesneden
  • 1 teen knoflook, in fijne dunne reepjes gesneden
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 tl oestersaus
  • 2 tl sojasaus
  • 1 tl rijstazijn.

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 200C. Leg de courgette, paprika's, venkel en ui in een passende braadslee. Schep ze om met de olie, azijn, citroenrasp, knoflook, rozemarijn, tijm en wat zout en peper. Rooster de groenten 20-25 min. of tot ze gaar zijn en mooi kleuren. Voeg 10 min. voor het einde van de oventijd de tomaatjes toe.
Schenk intussen voor de gember-sjalotsaus de oliën in een steelpan op matig vuur en smoor hierin de sjalot en gember 5 min.
Voeg de knoflook toe en bak nog 2 min. Voeg de suiker, oestersaus en sojasaus toe en bak nog 3-5 min. Neem van het vuur en laat afkoelen. Schep de helft van de olie eraf (die heb je niet meer nodig). Voeg de rijstazijn en 1 tl water toe en pureer de saus glad met een staafmixer (in een smalle hoge beker gaat dat het best, anders pakt de staafmixer het niet goed omdat het redelijk weinig is).
Schep de geroosterde groenten om met 80 ml gember-sjalotsaus en voeg zout en peper naar smaak toe. Strooi er vlak voor serveren de kruiden en het venkelgroen over.



Bron: Delicious