- 3 eieren
- 150 gr suiker
- 175 ml olie
- 185 gr volkorenmeel
- 21/2 tl bakpoeder, gezeefd
- 1 zakje vanillesuiker of merg van 1 vanillestokje
- 2 tl kaneelpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 150-200 gr geraspte wortel + 100 gr julienne van wortel
- 60 gr rozijnen
- 60 gr gekonfijte cranberry's + extra voor erover
- 100 gr walnoten, grof gehakt + extra voor erover
- 75 gr kristalsuiker
- springvorm van 24 cm doorsnede, ingevet, bodem bedekt met bakpapier.
Voor het glazuur:
- 75 gr boter
- 100 gr stevige roomkaas, kamertemperatuur
- 150 gr oerzoet, gezeefd.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C. Klop met de mixer de eieren en suiker in een ruime kom lichtbruin en schuimig en totdat het volume zeker verdubbeld is. dit duurt ca. 10 min. Klop er snel de olie door. Zeef het meel en bakpoeder boven de kom en schep het met de vanillesuiker dan snel en luchtig met een spatel door het eimengsel. Schep de specerijen, 1/4 tl zeezout, de wortelrasp, de gedroogde vruchten en noten erdoor en doe het beslag in de vorm.
Bak de taart in het midden van de oven in 50-55 min. gaar of tot een in het midden gestoken satéprikker er droog uitkomt. Laat de taart volledig afkoelen.
Verwarm 150 ml water met de kristalsuiker en laat, als de suiker gesmolten is, kort op hoog vuur koken. Voeg de worteljulienne toe en laat op laag vuur nog 5 min. koken. Laat ze in de siroop afkoelen. Neem de wortelreepjes uit de koude siroop en laat op keukenpapier uitlekken.
Klop de zachte boter met de mixer echt luchtig in 10 min. Voeg dan de roomkaas en het oerzoet toe en klop het er goed door.
Laat het glazuur in de koelkast 30 min. ruisten, het stijft dan ook op. Bestrijk de goed afgekoelde taart met het glazuur. Versier de taart met de gesuikerde wortelreepjes, evt. cranberry's en walnoten.
Bron: Delicious