- 300 gr witte bonen, 1 nacht geweekt
- 500 gr kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken gesneden
- 500 gr pastinaak, in stukjes
- 2 stengels bleekselderij, in boogjes
- 60 gr boter
- 150 ml melk
- 1/4 tl pimentpoeder
- 1bakje tuinkers
- 1 el milde vloeibare hining
- 2 el arachide-olie
- evt. grove mosterd voor erbij.
Voor de tuttifrutti-chutney:
- sap van 2 en rasp van 1 sinaasappels
- 1/2 kaneelstokje
- 125 gr tuttifrutti, vruchten gehalveerd
- 1/2 tl venkelzaad
- 2 jeneverbessen
- 2 kruidnagels
- 2 zoetzure appels, geschild, in blokjes.
Bereiding:
Giet de bonen af, spel ze en zet ze met ruim water op. Kook de bonen gaar in 1-1,5 uur. Breng voor de chutney alles behalve de appel in een steelpan aan de kook. Kook het mengsel zachtjes 30 min. onder af en toe roeren. Roer na 15 min. de stukjes appel erdoor en laat zachtjes meekoken. Voeg eventueel wat water toe als het te droog dreigt te worden.
Kook de aardappels en pastinaak in een laagje licht gezouten water (3-4 cm) afgedekt in 25 min. gaar. Voeg na 10 min. de bleekselderij toe en kook mee. Giet de aardappels af. Voeg de helft van de gare boontjes toe en stam met de boter, melk en piment tot een grove puree. roer dan luchtig de rest van de bonen en bijna alle afgeknipte tuinkers erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Bron: Delicious