Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

dinsdag 24 oktober 2017

Zoete en hartige panfoccacia

Ingrediënten:

  • 500 gr bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  •  3 el olijfolie
Voor de zoete foccacia:
  • 100 gr gewelde gedroogde abrikozen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl gemalen kaneel
  • poedersuiker, voor serveren
Voor de hartige foccacia:
  • 25 gr zwarte olijven in stukjes
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 25 gr zongedroogde tomaten in olie, in stukjes
  • 1 el fijngehakte basilicumblaadjes
  • 1/2 - 1 el grof zeezout
  • extra vierge olijfolie, om te besprenkelen
  • zeezout
  • 2-4 ovenvaste koekenpannen of ovenschaaltjes van 16 cm doorsnede.

Bereiding:
Strooi 1,5 tl zout in een kom. Zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje in het midden doe er het gist in. Voeg langs de rand de olijfolie en in het kuiltje 250 ml handwarm water toe. Kneed alles met de mixer of in de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. 
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Kneed voor het zoete deel door de andere helft van het deeg de abrikozen, vanillesuiker, kristalsuiker en kaneel. Kneed voor het hartige deel door de helft van het deeg de olijven, tijmblaadjes, tomaatjes en basilicum. Vorm van beide deegsoorten een bal en laat onder een schone keukendoek 1 uur rijzen. 
Vorm van elk deeg 2 platte broden van 16 cm. doorsnede. Leg ze in de ovenvaste koekenpannen of schalen en laat nogmaals afgedekt 30 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 200 C.
Druk met je vingertoppen (of gebruik de steel van een houten lepel) kuiltjes in de foccacia. Bestrooi de hartige foccacia's met zeezout. Bak ze in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin en gaar. 
Besprenkel de hartige foccacia's royaal met olijfolie en bestrooi de zoete foccacia's met poedersuiker.