- 180 gr bloem + extra om te bestuiven
- 90 gr koude boter, in blokjes
- 1 eidooier (M), los geklopt met 4 el water
Voor de vulling:
- 30 gr boter
- 100 gr banaansjalotten, elk in 4 lange parten
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 kropje radicchio, blaadjes losgemaakt en in stukken gesneden
- 350 gr artisjokkenharten (blik), uitgelekt, droog gedept en gehalveerd
- rasp van 1 biocitroen
- 2 eieren (M)
- 75 ml volle melk
- 100 ml slagroom
- 50 gr Parmezaanse kaas
- fijngesneden peterselie
- Ingevette taartvorm van 35x11 cm. met ribbelrand
- steunvulling.
Bereiding:
Doe de bloem en boter voor het deeg met 1/2 tl zout in een keukenmachine en pulse tot een kruimig mengsel. Of wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem en zout en meng het water erdoor met een mes. Pulse of roer geleidelijk het eimengsel erdoor, zodat je een samenhangend deeg krijgt. Kneed het op een licht met bloem bestoven werkvlak even door, duw het iets plat, wikkel in plasticfolie en zet 1 uur in de koelkast.
Bestuif het werkvlak opnieuw met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm. Bekleed de taartvorm ermee. Laat het deeg een beetje over de rand hangen en druk het deeg in de randen van de ribbels. Zet 30 min. in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 C. Leg een velletje bakpapier op de deegbodem, strooi hierop de steunvulling en bak de deegbodem 20 min. Verlaag de oventemperatuur tot 160 C, verwijder het papier en de vulling en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de bodem nog 8-10 min. Neem de bakvorm uit de oven en zet hem op een bakplaat.
Maak intussen de vulling. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de sjalotten met wat zout en peper 10 min. op laag vuur zonder ze te laten kleuren. Voeg de knoflook en radicchio toe en bak nog 2 min. Verdeel samen met de artisjokken over de taartbodem in de bakvorm. Strooi de citroenrasp erover.
Roer de eieren los met de melk, slagroom en tweederde van de Parmezaan. schenk het eimengsel voorzichtig over de groenten en rasp de rest van de kaas erboven. Schuif de bakplaat met de taart voorzichtig in de oven en bak hem 25-35 min. tot de vulling gestold is, maar nog wel wiebelig is. Neem de taart uit de oven en laat hem iets afkoelen, eventueel zelfs tot kamertemperatuur. Bestrooi met peterselie en serveer.
Bron: Delicious