Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

maandag 31 juli 2017

Aardappelpeterseliewortelsoep met peterselieolie

Ingrediënten:

  • 2 el boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 300 gr peterseliewortel, geschild - in plakjes
  • 500 ml melk
  • 500 ml groentebouillon
  • 350 gr aardappels, geschild - in blokjes
  • 1 bosje peterselie (ca. 30 gr)
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 25 ml walnootolie
  • 1/2 tl versgeraspte nootmuskaat
  • (evt. gerookte ossenworst - zie tip in het recept).

Bereiding:
Verwarm 1 el boter in een soeppan en bak de ui hierin heel zachtjes in ca. 10 min. glazig, dus niet bruin. Houd 1 kopje peterseliewortel apart. Doe de rest van de peterseliewortel, melk en bouillon bij de ui en breng aan de kook. 
Kook ca. 15 min. op laag vuur. Houd ca. 100 gr aardappelblokjes apart en voeg de rest toe aan de soep. Laat de peterseliewortel met aardappel in 10-15 min. verder gaarkoken. 
Pureer intussen de peterselie samen met de olie in de kleine kom van de keukenmachine of met de staafmixer heel fijn. 
Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de achtergehouden aardappel en peterseliewortel in ca. 10 min. bruin en krokant. Breng op smaak met zout en peper. 
Pureer de soep kort en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. 
Je kunt evt. nog wat bouillon toevoegen als je de soep te dik vindt. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de peterseliewortelplakjes en de gebakken aaardappelblokjes. Giet wat peterselie-olie ervoer. Bestrooi eventueel met nog wat extra nootmuskaat. 

Tip: Voeg op het laatst nog wat van gerookte ossenworst gedraaide balletjes toe aan de soep. 

Bron: Delicious