Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

maandag 31 juli 2017

Aardappeltaart met boter

Ingrediënten:

  • 80 gr boter
  • 1 el fijngehakte rozemarijn
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 tl fijngehakte salie + 8 hele blaadjes
  • 1/4 tl versgemalen witte peper
  • 1 tl zeezout
  • 1,2 kg vastkokende of licht kruimige aardappels
  • Ovenvaste koekenpan of bakvorm van 20 cm doorsnede.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 C. 
Doe de boter in een kleine pan en zet deze op laag vuur. Voeg de rozemarijn, knoflook, salie, witte peper en het zeezout toe. Haal de pan van het vuur zodra de boter is gesmolten. 
Bekleed de ovenvaste koekenpan of bakvorm met bakpapier. Bestrijk dat met wat van de gesmolten boter en leg de salieblaadjes in een mooi bloempatroon erop. 
Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken Dit gaat goed met een mandoline, maar een scherp mes is ook geschikt. Leg een laag aardappelplakken in de pan of bakvorm. Begin in het midden en laat ze uitwaaieren als bloemblaadjes. Bestrijk ze met wat van de gesmolten boter en leg er een tweede laag aardappelplakken op. Ga zo door tot alle aardappelplakken zijn gebruikt. Bestrijk de laatste laag met boter. 
Bak de aardappeltaart 1 uur in de oven, tot de aardappels knapperig en goudbruin zijn. Als hij nog niet goudbruin is schakel je de grill nog een paar minuten in. Keer de taart op een warm bord en serveer hem in punten. 


Bron: Delicious