Door de karbonades voor te koken en daarna te frituren krijg je de typische structuur en smaak zoals bij de Chinees. Dit recept is voor 2 personen.
- 2 schouderkarbonades
- 200 ml water
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 1 tl sambal
- 1el ketjap
- 1/2 steranijs
- 1 tl zout
- 2 el rijstwijn of droge sherry
- 1 tl gemberpoeder (djahé)
- 1/2 el bruine suiker
- atjar tjampoer
Voor de saus:
- 2 cm verse gember
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 tl sambal
- 1 el suiker
- ca. 200 ml kookvocht
- 4 el azijn
- 4 el gembersiroop
- ca 1 el maïzena.
Doe het water in een niet te grote pan, voeg alle smaakmakers toe, roer even en leg de schouderkarbonades in het water. Zorg dat ze net onder water staan. Breng aan de kook en laat de karbonades 45 min zachtjes doorkoken.
Keer de karbonades halverwege de kooktijd een keer om en controleer of er nog voldoende kookvocht in de pan zit. De karbonades moeten nog net onder staan, voeg zo nodig iets water toe.
Zet als de kooktijd om is de hittebron uit. Laat de karbonades met de deksel op de pan, in het kookvocht afkoelen.
Laat de atjar uitlekken.
Haal de karbonades uit het kookvocht. Bewaar het kookvocht voor de saus.
Dep de karbonades heel goed droog met keukenpapier.
Doe dit zorgvuldig want als de karbonades niet goed droog zijn gaat het hete vet erg spatten.
Snijd de botten uit de karbonades.
Verhit het frituurvet tot 180 graden.
Doe het vlees in de pan en frituur 2 - 4 minuten tot het bruin en krokant is.
Snijd de gefrituurde karbonades in reepjes.
Voor de saus:
Doe het kookvocht met de tomatenpuree, fijngesneden verse gember, sambal en suiker in een steelpannetje, breng het aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg de azijn en gembersiroop toe en verwijder de gember.
Meng de maïzena met wat water en voeg dit toe.
Laat dit nog een paar minuten trekken en giet de saus over de in reepjes gesneden karbonades.
Keer de karbonades halverwege de kooktijd een keer om en controleer of er nog voldoende kookvocht in de pan zit. De karbonades moeten nog net onder staan, voeg zo nodig iets water toe.
Zet als de kooktijd om is de hittebron uit. Laat de karbonades met de deksel op de pan, in het kookvocht afkoelen.
Laat de atjar uitlekken.
Haal de karbonades uit het kookvocht. Bewaar het kookvocht voor de saus.
Dep de karbonades heel goed droog met keukenpapier.
Doe dit zorgvuldig want als de karbonades niet goed droog zijn gaat het hete vet erg spatten.
Snijd de botten uit de karbonades.
Verhit het frituurvet tot 180 graden.
Doe het vlees in de pan en frituur 2 - 4 minuten tot het bruin en krokant is.
Snijd de gefrituurde karbonades in reepjes.
Voor de saus:
Doe het kookvocht met de tomatenpuree, fijngesneden verse gember, sambal en suiker in een steelpannetje, breng het aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg de azijn en gembersiroop toe en verwijder de gember.
Meng de maïzena met wat water en voeg dit toe.
Laat dit nog een paar minuten trekken en giet de saus over de in reepjes gesneden karbonades.