Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

vrijdag 10 januari 2014

Laagjestaart met citroencrème en pistachenoten

  • 400 gr eieren
  • 200 gr kristalsuiker
  • 200 gr bloem, gezeefd
  • 50 gr groene olijfolie + 3 el extra
  • 85 gr ongezouten pistachenoten, fijngehakt + extra voor erover, grof gehakt.

Voor de citroencrème:
  • 500 gr boter, op kamertemperatuur
  • 250 gr poedersuiker, gezeefd
  • 400 gr stevige roomkaas
  • rasp van 2 citroenen + paar citroensliertjes.
Ook nodig:
3 springvormen van 16 cm. doorsnede.

Klop de eieren en suiker met de mixer in een ruime hoge kom tot het als een breed, dik lint van de gardes loopt. Zet de kom tussentijds in een pan met zacht kokend water en blijf kloppen, totdat het eiermengsel een temperatuur van 60 C heeft.
Verwarm de oven voor op 160 C. Spatel de gezeefde bloem luchtig en in delen door het eiermengsel. voeg in een dun straaltje de olie toe en spatel dat luchtig door het beslag. Schep de fijngehakte pistachenoten luchtig door het beslag.
Verdeel het beslag over de springvormen en strijk glad. bak de drie lagen in het midden van de oven in 20 min. gaar. Laat 10 min. afkoelen, haal de lagen uit de springvorm en laat ze verder op een rooster afkoelen. Besprenkel elke taartlaag met een eetlepel olie.
Klop voor de citroencrème de boter met de mixer heel schuimig en luchtig. Voeg de roomkaas en het citroenrap toe en meng goed. Voeg in delen de poedersuiker toe en mix tot alles goed is gemengd.
Doe de citroencrème in de spuitzak en spuit 2 taartlagen vol met crème. Leg de 2 lagen op elkaar en plaats de derde laag erop. Druk zacht aan. Bestrijk nu de boven- en zijkant ook royaal met crème. Bestrooi met de gehakte pistachenootjes en garneer met de citroensliertjes.