Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

zondag 5 januari 2014

Spruitjesstampot met oesterszwammen en oude kaas

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 500 gr spruitjes, schoongemaakt en grote gehalveerd
  • 200 gr oesterzwammen, in reepjes
  • 100 gr boter
  • 300 ml volle melk
  • nootmuskaat
  • 3 beschuiten
  • 200 gr geraspte oude boerenkaas
  • ovenschaal van 2 l inhoud.

Kook de aardappels in ca 20 min. gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken.
Kook intussen de spruitjes 6-8 min. in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn. Verhit 1 el boter in een koekenpan, bak de oesterzwam op hoog vuur in 4-5 min. gaar en bestrooi met wat zout.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Verhit in een steelpan de melk en 50 gr boter tot de melk kookt. Giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spatel de oesterzwammen en de spruiten door de aardappelpuree.
Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal. Verkruimel de beschuiten over de stamppot, verdeel de rest van de boter in kleine stukjes erover en bestrooi met de kaas. Bak de puree nog 15 min. in de oven tot er een mooie goudbruine korst op zit.