Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

zaterdag 24 mei 2014

Vissoep van venusschepelen met krab en chorizo

Ingrediënten
  • 1 kg venusschelpen
  • 100 ml droge witte wijn
  • 25 gr boter
  • 1 chorizoworstje, in plakjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes
  • 250 gr aardappels, geschild in stukjes
  • 600 ml vis- of kippenbouillon
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 600 ml melk
  • 250 gr gekookte krab
  • 21/2 el grof gesneden bladpeterselie
  • evt. room en knapperig brood voor erbij.

Bereiding
Week de schelpen 15 min. in een kom koud water zodat ze hun zand kwijtraken. Giet ze af, doe ze in een pan en voeg de wijn toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en stoom de schelpen met de deksel op de pan 5 min. of tot ze open zijn. Giet ze af en vang de wijn op.
Smelt in een grote, diepe koekenpan de boter op middelhoog vuur. Roerbak de chorizoplakjes in 5 min. aan beide kanten goudbruin. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Bak in dezelfde pan de ui, bleekselderij en aardappel 5 min. Voeg de bouillon, tijm, laurierblad, de opgevangen wijn en royaal zout en peper toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de aardappel afgedekt in ca. 15 min. gaar.
Voeg de melk, krab, schelpen en chorizo toe en laat de vissoep 5 min. doorwarmen. Verdeel over 4 kommen, strooi er de peterselie over en besprenkel evt. met ongeklopte slagroom. Serveer met brood.