- 1 kg wildragout-vlees in blokjes
- 50 gr boter
- 100 gr spekblokjes
- 500 gr uien, in ringen
- 1 tl venkelzaad
- 2,5 flesje donker bier
- 1 steranijs
- klein bosje tijm
- 2 blaadjes laurier
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 winterwortels, in stukken
- 500 gr paddenstoelenmix.
Foto Simones kookboek

zondag 5 januari 2014
Wildragout met paddenstoelen
Spruitjesstampot met oesterszwammen en oude kaas
- 1 kg kruimige aardappels
- 500 gr spruitjes, schoongemaakt en grote gehalveerd
- 200 gr oesterzwammen, in reepjes
- 100 gr boter
- 300 ml volle melk
- nootmuskaat
- 3 beschuiten
- 200 gr geraspte oude boerenkaas
- ovenschaal van 2 l inhoud.
Kook de aardappels in ca 20 min. gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken.
Kook intussen de spruitjes 6-8 min. in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn. Verhit 1 el boter in een koekenpan, bak de oesterzwam op hoog vuur in 4-5 min. gaar en bestrooi met wat zout.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Verhit in een steelpan de melk en 50 gr boter tot de melk kookt. Giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spatel de oesterzwammen en de spruiten door de aardappelpuree.
Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal. Verkruimel de beschuiten over de stamppot, verdeel de rest van de boter in kleine stukjes erover en bestrooi met de kaas. Bak de puree nog 15 min. in de oven tot er een mooie goudbruine korst op zit.
Gnocchi met spinazie, paddenstoelen en gorgonzola
- 600 gr verse gnocchi
- 30 gr boter
- 400 gr gemengde paddenstoelen
- 2 tenen knoflook, geperst
- 250 ml slagroom
- 1/4 tl nootmuskaat
- 100 gr spinazieblaadjes
- 100 gr gorgonzola dolce
- 40 gr geraspte Parmezaanse kaas.
Kook de gnocchi in een grote pan water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze boven komen drijven. Schep ze met een schuimspaan uit de pan in een schaal.
Verhit intussen de boter in een koekenpan op laag vuur. roerbak de paddenstoel en knoflook 5-7 min. tot de paddenstoel gaar is.
Draai het vuur hoger, voeg de room, nootmuskaat en spinazie toe en laat alles 1 min. koken of tot de spinazie geslonken is. voeg de gnocchi, gorgonzola en de helft van de parmezaan toe en laat de kaas al omscheppend smelten. Voeg naar smaak zoute en peper toe, schep de gnocchi in diepe borden en serveer de rest van de parmezaan erbij.
zaterdag 4 januari 2014
Bloemkoolschotel met knapperige hazelnootkorst
- 1 bloemkool van 1,3 kg in roosjes (na het schoonmaken ca. 850 gr)
- 50 gr hazelnoten
- 1 snee extra knapperige toast, grof gehakt.
- 30 gr boter
- 30 gr tarwebloem
- 500 ml lauwe melk
- 1/4 ui gepeld
- 1 kruidnagel
- 1 laurierblad
- snufje witte peper
- snufje nootmuskaat
- 200 gr gruyère, geraspt.
Maak intussen de saus. Smelt de boter in een grote pan op matig vuur. Voeg d ebloem toe en klop flink tot een gladde roux ontstaat. Neem de pan van het vuur en laat hem 2 min. staan.
Voeg geleidelijk en onder geregeld kloppen de melk toe. Zet de pan weer op matig vuur, voeg de ui, de kruidnagel en laurierblad toe en laat onder geregeld roeren 10 min. zachtjes koken. Wordt de saus te dik, klop er dan nog wat melk door. Verwijder als de saus klaar is de ui, kruidnagel en laurierblad. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Laat de saus iets afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 C. Roer de kaas door de warme saus, maar bewaar een beetje voor over de gratin. Meng de bloemkoolroosjes door de saus en doe ze in ovenschaaltjes. Strooi de rest van de kaas erover en dan de hazelnoot en het toastkruim. Mak het gerecht 15 min. in de oven.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand en zet het gerecht tot slot enkele minuten onder de hete grill, of tot het goudbruin is en borrelt.
Spruitjessoep met gorgonzolaroom
- 1 kg spruitjes, schoongemaakt
- 4 el olijfolie
- 2-3 grote kruimige aardappels, geschild in blokjes
- 1,5 l groentebouillon
- 125 ml slagroom
- 150 gr gorgonzola, in blokjes
- 100 gr gerookte spekblokjes.
Verwarm intussen de room en smelt de gorgonzola in de warme room. Neem de gorgonzolaroom van het vuur zodat de room wat afkoelt en dikker wordt.
Verhit in een koekenpan de rest van de olijfolie en bak het spek knapperig. Bak de apart gehouden spruitjesblaadjes 1 min. mee. Pureer de soep grof met de staafmixer.
Pompoen-appelsoep
- 1 pompoen, ongeschild
- 4 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 appels, geschild in blokjes
- 1 tl komijnpoeder (djinten)
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 11/4 l groentebouillon
- handvol rucola
- extra vierge olie.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Halveer de pompoen, schep met een lepel de zaden en draden eruit en snijd de pompoen in stukjes. Schep ze op de bakplaat, schep er 2 el olijfolie door en bestrooi met zout. Rooster de pompoen in de oven in 25 min. gaar.
verhit de rest van de olijfolie in een soeppan. Bak de ui en knoflook zachtjes ca. 4 min. Voeg de pompoen en de appel toe en bak ze 2 min. mee. Schep de komijn en kaneel erdoor. Voeg de bouillon toe en kook de soep zachtjes 10 min.
Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in 4 kommen en garneer met een pluk rucola en een straaltje extra vierge olie.
Gegratineerde abdijsoep
- 3 el olijfolie
- 5 dikke uien, in ringen
- 2 tl kerriepoeder
- 2 flesjes abdijbier dubbel
- 1,5 l groentebouillon
- 3 takjes oregano
- 8 sneetjes oud stokbrood
- 300 gr gruyère, grof geraspt.
Verhit in een soeppan de olijfolie en bak de uiringen zachtjes tot ze goudbruin kleuren. Strooi het kerriepoeder erover en bak 1 min. mee. Voeg het bier toe en stoof de ui 5 min. in het bier. voeg de bouillon en de oregano toe. Laat de soep afgedekt op laag vuur zachtjes 15 min. trekken.
Verwarm intussen de ovengrill voor op de hoogste stand.
Breng de soep op smaak met zout en peper en schep in 4 ovenvaste kommen. Leg de sneetjes stokbrood erin en strooi de kaas erover. Gratineer de soep onder de ovengrill tot de kaas goudbruin kleurt en bubbelt.
Abonneren op:
Posts (Atom)