Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

zaterdag 24 mei 2014

Rabarberstengels met spek van de bakplaat

Ingrediënten
  •  8 stelen jonge rabarber, lange stengels gehalveerd
  • 100 gr ontbijtspek
  • 3 el olijfolie
  • 2 el verse tijm
  • 4 el ahornsiroop.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220C.
Omwikkel de rabarberstengels met spek en leg ze op een bakplaat naast elkaar. Schenk de olie erover en wentel ze om. Strooi de tijm erover, besprenkel met de ahornsiroop en bestrooi met zout en peper. Rooster de rabarber in het midden van de oven in ca. 15 min. gaar.

Sla-looksoep met chiligarnalen

Ingrediënten
  • 16 sneden (zuurdesem)brood
  • 150 gr tomatentapenade, liefst koelvers
  • 2 kroppen kropsla
  • 5 el olijfolie
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt
  • 600 gr kruimige aardappels, geschild en in blokjes
  • 2 l groentebouillon
  • 50 ml slagroom
  • 2 el fijngehakte bieslook
  • 12 grote gepelde rauwe garnalen, ca 400 gr
  • gemalen chilipeper.


Bereiding
Verwarm de oven voor op 220C. Besmeer het brood met de tapenade.
Was de sla, houd 8 knapperige blaadjes uit het hart apart en scheur de rest grof. Verhit in een soeppan 2 el olijfolie. Bak 4 tenen knoflook en de aardappel 2 min. zonder te kleuren. Voeg de gescheurde sla toe en laat het blad al omscheppend slinken. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook.
Kook de soep 10 min. zachtjes.
Rooster intussen het brood in de voorverwarmde oven n 5-6 min. goudbruin en krokant.
Verhit de laatste 3 el olijfolie in een koekenpan. Bak de garnalen in 6 min. rosé en  net gaar. voeg de laatste 2 tenen knoflook en chilipeper naar smaak toen en neem de pan van het vuur.
Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de slagroom, de bieslook en peper naar smaak toe aan de soep. Schep de soep in 4 wijde kommen of diepe borden. Leg er de apart gehouden slablaadjes en chiligarnalen in. Serveer met de tapenadetoast.


Bron: Janneke Philippi

vrijdag 23 mei 2014

Brownies met cheesecake

Ingerediënten

Cheesecakebeslag
  • 100 gr ricotta
  • 100 gr mascarpone
  • 30 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 ei
  • 5 tl crème fraîche
  • 1 el bloem.
Browniebeslag
  • 250 gr boter
  • 250 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 6 eieren
  • 350 gr kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 10 gr bloem
  • snufje zout.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180C. Vet een vierkant bakblik (25x25 cm) in en bekleed met bakpapier.
Meng voor het cheesecakebslag ricotta, mascarpone, suiker, vanille-extract, ei, crème fraîche en bloem tot een glad mengsel.
Smelt voor het bronwniebeslag boter op een laag vuur en laat chocolade in de boter smelten.
Klop in een kom de eieren, kristalsuiker en vanille-extract tot het begint te schuimen. Klop boter-chocolademengsel, bloem en zout erdoor.
Schenk 3/4 deel van het browniebeslag in het bakblik. Schep cheesecakebeslag erop en daarna de rest van het browniebeslag.
Bak de taart 25 minuten in de oven. Laat de taart afkoelen en snijd in ca. 16 stukken.

Preitaartjes met spek en ricotta

Ingrediënten
  • 20 gr boter
  • 150 gr ontbijtspek in reepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 preien, in stukjes
  • 200 gr ricotta
  • 125 ml zure room
  • 4 eieren
  • peper en zout
  • 10 plakjes bladerdeeg.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C. Verhit boter in een hapjespan en bak spekreepjes 3 minuten. Voeg ui en prei toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur.
Schep het mengsel uit de pan en laat afkoelen.
Klop met de handmixer ricotta met zure room door elkaar en klop eieren erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Bekleed 10 holletjes van een muffinvorm of kleine cakevormpjes elk met een plakje deeg en snijd de randjes recht af.
Verdeel  het preimengsel over de vormpjes en schenk het ricottamengsel erover.
Bak de miniquiches 25 minuten in de oven.

donderdag 1 mei 2014

Amandelflorentines met chocolade

Ingrediënten

Voor ca. 60 stuks
  • 2 el boter
  • 250 ml slagroom
  • 100 gr suiker
  • 100 gr honing
  • 400 gr amandelschaafsel
  • 4 el bloem
  • 200 gr pure chocolade
  • bakpapier.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C. Breng al roerend de boter met de slagroom, de suiker en de honing aan de kook. Voeg het amandelschaafsel toe en kook ca. 2 minuten op laag vuur. Roer af en toe. Roer de bloem erdoorheen. Laat ca. 15 min. rusten.

Verdeel het amandelmengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en strijk het glad. Bak ca. 9-12 min. in de oven.

Neem de koek uit de oven en laat hem een beetje afkoelen. Snijd de koek in stukken van 4,5x4,5 cm. Laat de florentines verder afkoelen op een rooster.

Hak de chocolade grof en smelt hem au bain-marie. Doop de florentines tot de helft in de gesmolten chocolade en laat ze drogen.

Kiptajine met pompoen, dadels en druiven

Ingrediënten
  • 1 ui, grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • stukje verse gember
  • kippendijen
  • blikje tomatenpuree
  • 2 el honing
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 ingemaakt citroen, in reepjes
  • raz el hanout
  • kurkuma
  • wortel, in plakjes gesneden
  • pompoen, in blokjes
  • verse koriander
  • dadels, gehalveerd
  • druiven, in de lengte doormidden gesneden.

Bereiding
Verwarm een scheutje olijfolie in een tajine of braadpan. Roer de ui, gember en knoflook erdoor en bak tot de ui zacht wordt. Voeg de kippendijen toe en bak ze aan beide kanten bruin. Roer de tomatenpuree er doorheen en voeg alle andere ingrediënten toe m.u.v. de druiven. Breng het vocht aan de kook en draai het vuur laak. Doe het deksel op de tajine of pan en laat alles 35-40 min. zachtjes stoven.

Voeg de druiven, evt. nog een beetje koriander toe en breng op smaak met peper.

Kokosmakronen

Ingrediënten
  • 200 gr basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 200 gr geraspt kokos
  • 3 eiwitten
  • enkele vellen ouwel
  • chocolade naar wens.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150C.
Klop de eiwitten stijf en voeg onder het kloppen steeds wat van e basterdsuiker en vanillesuiker toe. Voeg vervolgens de kokos en het zout toe en meng goed.
Leg de ouwel op een bakplaat en spuit het beslag m.b.v. een spuitzak en een gekartelde spuitmond in cirkels erop.
Bak de kokosmakronen in 20-30 min. goudkleurig.
Laat ze afkoelen op een rooster en bestrijk de onderkant naar wens met gesmolten chocolade.