Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

zaterdag 8 augustus 2015

Prei-ricottalasagne

Ingrediënten:
  • 1,2 kg prei
  • 75 gr boter
  • 3 tenen knfolook, fijngesneden
  • 50 gr bloem
  • 750 nl volle mel75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bakje ricotta
  • 100 gr walnoten, grofgehakt
  • 250 gr lasagnebladen
  • handvol basilicumblaadjes.

Bereiding:
Verwarm de oven voor p 200C. Halveer de prei zodat van elk 2 stukken van gelijke lengte ontstaan. Snijd de preistukken over de lengte door en snijd de helften vervolgens nogmaals door zodat lange kwartlamellen ontstaan.
Smelt in een hapjespan 25 gr boter. Voeg de prei toe en leg de deksel p de pan. Smoor de prei in 10-12 mi. gaar. Schep regelmatig om. Smelt in een sauspan de rest van de boter en hak hierin de knoflook 1 min. zachtjes. Voeg de bloem toe en bak 2 min. mee. Schenk langzaam en al kloppend met een garde de melk erbij. Breng aan de kook en klop tot een gladde, gebonden saus. Voeg tweederde van de Parmezaanse kaas, driekwart van de ricotta en naar smaak zout en peper toe.
Schep een laag saus in een ingevette ovenschaal. Leg er 2 lasagnebladen op. Dek af met wat saus en leg er wat prei en wat walnoten in. Maak meer lagen met de lasagnebladen, de parmezaansaus en de prei en walnoten. Verdeel er de rest van de ricotta en de Parmezaanse kaas over.
Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in 40-45 min. goudbruin en gaar. Bestrooi de lasagne uit de oven met basilicumblaadjes.


Bron: Delicious

zondag 2 augustus 2015

Tomatenpaprikasoep met garnalen

Ingrediënten:
  • 12 gekookte garnalen
  • 80 ml tequila
  • 1 el olijfolie+extra om te besprenkelen
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el tijmblaadjes
  • 2 tl komijnzaad, geroosterd
  • 1/2 tl gedroogde chilivlokken
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik van 400 gr tomatenblokjes
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 1 geroosterde rode paprika, fijngesneden
  • 1 tl mild gerookt paprikapoeder
  • gebakken croutons en 2 el fijngesneden korianderblaadjes voor erbij.


Bereiding:
Meng in een kom de garnalen en tequila en zet ca. 15 min. in de koelkast.
Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Doe er de ui en wortel in en roerbak 3-4 min. tot de ui glazig maar niet gekleurd is. Voeg de knoflook, tijm, komijn en chilivlokken toe en roerbak weer 1 min.
roer de tomatenblokjes, bouillon, suiker, geroosterde paprika en het paprikapoeder door de groenten in de pan en breng aan de kook. Laat de groenten in 15-20 min. zachtjes gaar worden. laat iets afkoelen.
Pureer de soep glad met de staafmixer. Giet de puree door een zeef in een schone pan en verwarm hem langzaam. Schep de soep in kommen, verdeel de garnalen, croutons en koriander erover en schenk er wat olijfolie over. Of serveerde soep koud: zeef hem in een kom en bewaar koel.



Bron: Delicious

Broodjes worst met bier-uienmarmelade

Ingrediënten:
  • 60 ml olijfolie
  • 3 grote uien, in dunne ringen
  • 150 ml donker bier
  • 15 gr boter
  • 55 gr fijne kristalsuiker
  • 1 el rodewijnazijn
  • 4 worsten
  • 4 knapperige puntbroodjes
  • 2 el dijonmosterd
  • waterkers of rucola.

Bereiding:
Verhit de olie in een koekenpan met een dikke bodem op middelhoog vuur. bak de uien met een flinke snuf zout in 30 min. goudbruin. Giet het bier erbij en laat tot de helft inkoken. Doe de boter, suiker en azijn in de pan en laat in 5-6 min. tot een donkere, kleverige saus inkoken. Zet opzijn.

Gril de worsten gaar.

Snijd de broodjes in de lengte in. Besmeer ze met mosterd en vul ze met worst, waterkers en marmelade.

Visstoof met venkel en saffraan

Ingrediënten:
  • 1 plukje saffraan
  • 125 ml droge witte wijn, verwarmd
  • 2 venkelknollen (à 350 gram)
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 250 gr trospruimtomaatjes, in grove stukken
  • 1 bakje gemarineerde olijven (150 gr)
  • 400 gr kabeljauwhaas (of een andere witvis), in stukken.

Bereiding:
Week de saffraan in de wijn. Snijd het groen van de venkelknollen, halveer ze en verwijder de harde kern. Bewaar het groen. Snijd de venkel in dunne reepjes. Verhit in een hapjespan de olijfolie. Fruit de knoflook 1 min. zachtjes. Schep de venkel erdoor en bak 4 min. zonder te kleuren. Voeg de tomaatjes toe en bak nog 3 min.
Schenk de wijn met de saffraan erbij. Stoof de groenten afgedekt 5 min. Schep de olijven met de marinade erdoor. Leg de vis op de groente. Bestrooi met zout en peper naar smaak en stoof de vis afgedekt in 10-12 min. gaar. Hak intussen het venkelgroen grof.
Verdeel de visstoof over 4 diepe borden en bestrooi met het venkelgroen.



Bron: Delicious

maandag 27 juli 2015

Tajine met vis

Ingrediënten:
  • 2-3 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1,5 tl gemalen gemberpoeder
  • 1,5 tl gemalen koriander
  • 1 el harissa
  • 12 grote rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 400 gr stevige witvis, in stukken
  • 100 gr sperziebonen, afgehaald in stukjes van 3 cm
  • 400 gr kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 250 ml visbouillon
  • 500 gr vongole of andere schelpdieren
  • 120 gr doperwten
  • 1/2 bosje munt, blaadjes fijngesneden
  • 300 gr couscous
  • 45 gr amandelschaafsel.

Bereiding:
Verhit de olie in een pan met dikke bodem op matig vuur. Fruit de ui 3-4 minuten. Voeg de knoflook, specerijen en harissa toe en schep  2 min. om tot de aroma's vrijkomen. Voeg de garnalen, vis, sperziebonen en kikkererwten toe. Schep 2 min. om en voeg de tomatenblokjes, bouillon en zout en peper toe.
Breng aan de kook en laat 4-5 min. zachtjes inkoken. Voeg de schelpen en doperwten toe en verwarm afgedekt 5 min. tot de schelpen zich openen.
Neem van het vuur.
Strooi de munt over de tajine. Serveer met couscous, bestrooid met amandelschaafsel.

Thaise garnalencurry met ananas en basilicum

Ingrediënten:
  • 300 gr pandanrijst
  • 4 el olie
  • 400 gr gepelde grote garnalen
  • 1 blik ananasblokjes
  • 2 el Thaise rode currypasta
  • 1 rode puntpaprika in reepjes
  • 1 paksoi, in repen
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 el Thaise vissaus
  • handvol Thaise basilicumblaadjes.

Bereiding:
Kook de rijst gaar. Verhit intussen in een wok 2 el olie. Bak de garnalen onder voortdurend roeren 2 min. op hoog vuur. Voeg de ananasblokjes toe en bak nog 1 min. schep 1 el currypasta erdoor en bak weer 1 min. Schep de garnalen en ananas uit de wok.
Veeg de wok schoon. Verhit de laatste 2 el olie in de wok. Bak de paprika met de paksoi 3 min. Schep de rest van de currypasta erdoor en bak 1 min. Schenk de kokosmelk en vissaus in de wok en breng tegen de kook aan. Stoof de curry 3 min. Voeg de garnalen  met de ananasblokjes toe en stoof no g1-2 min. Verdeel de rijst over 4 kommen. Schep de garnalencurry erop. Bestrooi met de basilicumblaadjes.

Mosselen met cider en room

Ingrediënten:
  • 30-40 gr. boter
  • 2 uien, in ringen
  • 2 flinke wortels, in halve plakjes
  • 1 klein bosje bladpeterselie, de stelen grof en de blaadjes fijn gesneden
  • 3-4 kilo mosselen
  • 2 tl zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 fles droge cider
  • 200 ml crème fraîche.


Bereidingswijze:
Gebruik 2 grote pannen. Verdeel de boter over de pannen fruit hierin de uien, prei, wortels en peterseliestelen. Voeg de mosselen de peperkorrels en laurier toe en schenk er de cider op. Leg een deksel op beide pannen en breng aan de kook.
Schud de pannen tijdens het koken ene paar keer goed en begin na 3-4 minuten te testen of de mosselen gaar zijn. Voeg op het laatst de crème fraîche en het peterselieblad toe en hussel nog even goed.



Bron: Janneke Vreugdenhil