Foto Simones kookboek

Foto Simones kookboek

dinsdag 18 augustus 2015

Kersenijs en -gelei met chocokruimels

Ingrediënten:
  • 1,2 kg kersen, ontpit
  • 250 gr fijne kristalsuiker
  • 6 gelatineblaadjes
  • 1 el olijfolie
  • 6 takjes citroentijm
  • 300 ml slagroom
  • 1 vanillestokje, doormidden gesneden, zaadjes eruit geschraapt
  • 1 el honing, verwarmd
  • ijsmachine.

Voor de chocoladekruimels:
  • 110 gr fijne kristalsuiker
  • 100 gr fijngemalen amandelen
  • 60 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur.


Bereiding:
Pureer 500 gr kersen glad in de keukenmachine. Doe de puree met 140 gr van de suiker en 300 ml water in een pan en verwarm al roerend tot de suiker is opgelost. Laat 1-2 min. zachtjes koken. Laat afkoelen.
Draai dit mengsel in een ijsmachine tot kersenijs volgens de gebruiksaanwijzing van de machine. Zet het ijs in de diepvries.
Laat de gelatine 5 min. weken in koud water. Doe 500 gr kersen, de resterende 110 gr suiker met 375 l water in een pan en verwarm op matig vuur tot de suiker is opgelost. Kook de kersen 2-3 min. tot ze zacht zijn. Laat ze iets afkoelen en pureer ze glad in de keukenmachine. Zeef de kersenpuree. Doe terug in de pan en verwarm tot het kookpunt. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in de pan. Neem van het vuur en roer tot  de gelatine is opgelost. Schenk het geleimengsel in een kom en laat het 4 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 160C. Meng alle ingrediënten voor de chocoladekruimels met 1 tl zout. Strijk dit mengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 25 min. tot het gaar is. Schep het mengsel halverwege wel even om. Laat afkoelen.
Verwarm een grillpan op hoog vuur. Schep de resterende 200 gr kersen om met de olijfolie en schep ze 2 min. om in de grillpan tot ze blaartjes vormen. Doe ze in een kom en schep ze om met de tijm. Laat afkoelen.
Klop de slagroom met de vanille en de honing tot zachte pieken. Zet in de koelkast.
Strooi de kruimels op een schaal. Schep hierop de slagroom, ijsbolletjes, gelei en gebakken kersen.

Roergebakken asperges met shoarmareepjes en gepofte kerstomaatjes

Ingrediënten:
  • 500 gr geschilde witte asperges, gesneden in dunne plakjes
  • 400 gr shoarmareepjes
  • 24 kerstomaatjes
  • 12 grof gehakte walnoten
  • 6 tl gehakte kruiden
  • 4 el maïsolie
  • 1 el oregano
  • 1 el maïsolie om in te bakken.

Bereiding:
Snijd de geschilde asperges diagonaal in dunne plakjes en besprenkel de aspergeplakjes met de 4 el maïsolie en strooi de walnoten erbij. Breng op smaak met peper, zout en oregano. Meng dit goed door elkaar en laat 5 min. intrekken. Was de kerstomaatjes en snijd ze aan de bovenzijde kruislings in. Zet ze in een ovenschaal en bedek ieder tomaatje met een beetje kruiden. Bak ze nu 10-15 min. in een voorverwarmde oven op 200C.
Verhit de olie in een koekenpan. Bak op hoog vuur het aspergenotenmengsel lichtbruin en beetgaar. Houd dit even warm.
Kruid de varkensvleesreepjes licht met peper en zout. Bak de reepjes korte tijd in wat olie krokant. Schep het aspergenotenmengsel op voorverwarmde borden en plaats de kerstomaatjes er rondom. Schep wat van de warme kruiden op de tomaatjes. Dresseer in het midden de krokant gebakken shoarmareepjes en serveer direct.

Eendenborst met clementinecompote

Ingrediënten:
  • 8 clementines
  • 3 el olijfolie
  • 2 kleine rode uien, in dunne parten
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 3 el suiker
  • 1 el rodewijnazijn
  • 4 eendenborstfilets, op kamertemperatuur
  • 1 el Chinese vijfkruidenpoeder
  • grillpan.

Bereiding:
Clementines pellen, horizontaal doormidden snijden en partjes van elkaar losmaken. In diepe koekenpan 2 el olie verhitten. Ui en knoflook hierin 5 min. zachtjes bakken, zodat ze glazig worden zonder te kleuren. Suiker toevoegen en 1 min. meebakken. Clementines, azijn en naar smaak zout en peper toevoegen. Op laag vuur nog 10 min. smoren. Clementinecompote in kom scheppen en tot kamertemperatuur laten afkoelen.
Met scherp mes voorzichtig vetlaag van eendenborstfilets wegsnijden. Vlees met 1 olie bestrijken en bestrooien met zout, peper en vijfkruidenpoeder. Grillpan verhitten. Vlees 2-3 min. per kant grillen, tot vlees rondom bruin maar vanbinnen nog rosé is.
Eendenborstfilets even laten rusten op de snijplank en dan in dunne plakjes snijden. Vlees over vier borden verdelen en wat clementinecompote erop scheppen. Rest van compote in sauskom erbij geven. Lekker met basmatirijst en spinazie.

Kikkererwtenschotel met shoarmareepjes

Ingrediënten:
  • 2 el olie
  • 400 gr shoarmavlees
  • 2 grote uien, in halve ringen
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 1 blik kikkererwten (400 gr), uitgelekt
  • 1 pak shoarmabroodjes
  • 100 ml volle yoghurt, op kamertemperatuur
  • 1 groene paprika in zeer dunne reepjes.

Bereiding:
In een wil de olie verhitten en shoarmavlees hierin 5 min .roerbakken. Ui door vleesreepjes scheppen en 5 min. meebakken. Tomaat en kikkererwten toevoegen en het geheel nog 3-4 min verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper.

Shoarmabroodjes onder de ovengrill lichtbruin roosteren en elk in vier puntjes snijden. Yoghurt op smaak brengen met zout en peper. Kikkererwtenschotel over vier diepe borden verdelen. Yoghurt erop scheppen en garneren met rauwe paprikareepjes. Broodpuntjes ernaast serveren.

maandag 17 augustus 2015

Aardbeienmonchoutaart

Ingrediënten:
  • 100 gr boter
  • 250 gr biscuitjes
  • 500 gr Mon Chou
  • 1 pot lemon curd (320 gr)
  • 500 gr aardbeien
  • 25 gr witte chocolade
  • springvorm (24 cm).

Bereiding:
Smelt de boter n een steelpan. Maal de koekjes fin in de keukenmachine. Meng de gesmolten boter erdoor. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verdeel het koekmengsel ervoer en druk aan met de bolle kant van de lepel.
Maak de kom van de keukenmachine schoon en doe de roomkaas en lemon curd erin. Meng door elkaar en verdeel over de koekjesbodem. Zet minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Verwijder intussen de kroontjes van de aardbeien en snijd de vruchten in kwarten. Verdeel over de taart en verwijder de springvorm. Rasp de chocolade erover.

donderdag 13 augustus 2015

Stokbroodje varkenshaas met bacon, kerrymayonaise en sla

Ingrediënten:
  • ­500 g varkenshaas, in plakken van een halve cm dik
  • 50 g bacon in plakjes
  • ­Halve appel (elstar), fijngesneden
  • ­Halve ui, fijngesneden
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 4 eetlepels mayonaise
  • ­1 eetlepel gembersiroop
  • 4 pistoletjes
  • ­4 theelepels ketjap
  • Romaanse sla.

Bereiding:
  1. Druk met de handen de dunne lapjes varkenshaas nog platter.
  2. Fruit de ui in wat olijfolie, voeg appel en kerrie toe, laat zacht worden en vervolgens afkoelen. Voeg mayonaise en gembersiroop toe en meng dit tot een mooi geheel.
  3. Bak de plakjes bacon een beetje krokant en bak de lapjes varkenshaas in porties in wat olijfolie in een wok.
  4. Snijd de pistoletjes doormidden, besmeer de bovenkant met ketjap en de onderkant met de kerrie­ mayonaise. Leg wat Romaanse sla op de onderkant, daarna een plakje bacon en vervolgens de lapjes var­kenshaas. Dek af met de bovenkant van het broodje.


Bron: De Keurslager

Livar-worstje met honing-mosterdsaus en zomerstamp

Ingrediënten:
  • 11/4 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 75 gr boter
  • 4 Livarsaucijzen
  • 2 uien, fijngesneden
  • 600 gr snijbonen, in dunne reepjes
  • 175 ml melk
  • 1 el honing
  • 125 ml slagroom
  • 1-1,5 volle el Limburgse grove mosterd
  • flinke hand vol verse kruiden, grof gesneden.

Bereiding:
Kook de aardappels in een bodem water van 3 cm met zout in 20 min. gaar. Smet in een koekenpan 25 gr boter. Bak de saucijzen in 15 min. bruin en gaar. Smelt in een hapjespan de laatste 25 gr boter. Fruit de uien. Schep de snijbonen erdoor en smoor ze met de deksel op de pan in 15-20 min. knapperig gaar. Schep af en toe om.
Neem de saucijzen  uit de pan en houd ze warm onder een deksel. Voeg de honing toe aan het braadvet. Voeg de slagroom toe en roer met een spatel de aanbaksels los. Voeg de mosterd toe, verwarm nog 1-2 min. tot een romige saus en leg de worst erin terug.
Giet de aardappelen af. Zet de pan terug op laag vuur. Schenk de melk langs de rand erbij (zo verwarmt de melk direct) en stamp met de laatste 25 gr boter tot een smeuïge puree. Schep er de snijbonen en de kruiden door. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot op de borden. Leg er de saucijzen bij en schep de honing-mosterdsaus erover.


Bron: Delicious